El perquè de Gi x Gi?

26 març, 2024

Soc advocat gironí, des de fa més de trenta anys. Assessoro empreses gironines de tots els sectors i mida. Els meus clients i interlocutors són empresàries i empresaris de les comarques gironines i també directius i directives. El meu pare era empresari i jo vaig mamar l’empresa familiar des que vaig néixer. Conec molt bé com són les empresàries i els empresaris de les comarques gironines i d’Osona.

Al mateix temps i en paral·lel, soc de Santa Coloma de Farners, ciutat que havia estat industrial i malauradament ja no ho és, per diferents raons que no és el lloc d’explicar. Però vaig néixer i créixer en una família i en una Ciutat on els empresaris estaven molt ben valorats, així com la política de l’esforç i la iniciativa i l’emprenedoria i l’assumpció mesurada i assenyada de responsabilitat i risc.

Estimo la meva terra i la seva gent. Estimo la manera de ser i la manera de fer de la meva gent. Estimo la meva professió. Estimo les empreses de les comarques gironines i d’Osona per la repercussió i impacte positiu que tenen en el territori i en la gent que hi viu. Vull que entre el jovent, entre les noves generacions de gironines i gironins, sorgeixin noves empresàries i empresaris, com n’han sortit en totes les generacions anteriors, que sàpiguen adaptar-se al context local i global i que contribueixin a transformar en positiu la nostra societat, el nostre territori i la nostra gent. En la mesura que jo pugui aportar un gra de sorra a aquesta construcció; hi vull contribuir activament, amb modèstia i seny, però decididament i sense complexos.

Aleshores, m’he preguntat què podia fer jo ara, als meus 54 anys i en la meva situació vital i professional, per ajudar una mica a un objectiu com el manifestat i se m’ha ocorregut crear el projecte GI X GI, com una plataforma des de la que poder fer certes coses interessants, que jo sé fer.

Una primera cosa que vull fer i crec que puc fer és posar en contacte, unir, empreses, empresàries i empresaris de comarques gironines i Osona amb potencials inversors i inversores de comarques gironines i Osona, per comprar i vendre empreses, per trobar socis capitalistes o estratègics, per trobar solució a relleus generacionals, per contribuir a fer possibles plans de creixement ambiciosos o fusions o altres operacions de concentració o reestructuració empresarial, etc. O sigui, Girona X Girona; M&A i Private Equity entre gironins, molt centrat i especialitzat i amb una manera de fer “a la gironina”, que només els que som d’aquí sabem el que vol dir.

Conec moltes persones que poden ser bones inversores en projectes empresarials. Gent amb gran capacitat i voluntat d’inversió. Antics empresaris o empresàries que han venut l’empresa i han de decidir què fer amb els diners cobrats; o empresàries i empresaris en actiu que tenen un excedent important rebut de dividends o d’altres formes retributives; o empreses que volen créixer inorgànicament mitjançant la compra d’altres empreses o dels seus actius; o bé gent amb coneixement empresarial amb grans patrimonis rebuts per herència, per inversions immobiliàries o financeres o per altres vies. A aquest perfil d’inversor/a, no li fa por invertir en un projecte empresarial, si té cara i ulls i és viable i pot ser rendible a mitjà termini i, si a més pot tenir un impacte positiu en el territori i en la seva gent, millor.

Per tant, aquesta pota del projecte consistent en trobar inversors i inversores idònies no em preocupa perquè ja la tinc identificada. A aquesta gent la conec i em coneixen i ens tenim confiança. La qüestió és que aquesta confiança fa que jo no els puc presentar projectes que no siguin atractius, pel territori i per la seva gent, però també com a inversió segura i rendible; com qualsevol inversió empresarial o financera. Per tant, GI X GI és un projecte amb ànima, però no és un projecte sense afany de lucre o totalment altruista, sinó que les operacions que en sorgeixin han de tenir sentit i han de ser rendibles. Jo només vull identificar i proposar bones inversions, en tots els sentits. Jo només puc proposar projectes en els quals jo també hi creuria i hi invertiria els meus estalvis.

Aleshores l’altra pota del projecte, és la identificació d’oportunitats i necessitats de les empreses i empresaris i empresàries del territori. Per la meva professió i per les meves coneixences, amb tota confidencialitat, accedeixo i puc accedir a detectar i identificar necessitats i oportunitats; ho he fet en el passat sense buscar-ho i més ho faré en el futur si m’ho proposo proactivament com estic fent amb GI X GI. Només donant a conèixer el projecte GI X GI i saben la gent que m’hi vull enfocar i dedicar, m’arribarà molta més informació; n’estic segur.

Una altra qüestió és com processar i garbellar la informació que m’arribi i com avaluar els projectes i potencials oportunitats. S’haurà de treure el gra de la palla. La veritat és que per aquesta tasca tan important, disposo d’un equip de persones que conec des de fa anys i he treballat amb elles, professionals de Girona que es dediquen professionalment a la consultoria empresarial, amb llarga experiència i també coneixement de l’empresariat gironí. Aquest equip m’ajudarà a avaluar el projectes, a decidir quins poden ser presentats als inversors i m’ajudarà també a la preparació formal de la proposta d’inversió perquè contingui d’una forma sintètica tot allò que ha de contenir i pugui ser ràpidament comprensible.

Amb aquesta idea, una iniciativa del projecte GI X GI és crear un “Club d’inversors i inversores”, als quals se’ls donarà un carnet del club i tindran dret a rebre informació i propostes i a participar en determinats esdeveniments que s’organitzaran.

Un cop detectades oportunitats i confirmat l’interès d’inversors o inversores en participar-hi, tota l’execució dels termes i condicions de l’operació i dels contractes adients i de la Due Diligence i la planificació fiscal i laboral, la realitzaré a través del despatx d’advocats del qual soc soci Rebled Bellvehí Advocats SLP.

A operacions de M&A, de compravenda d’empreses o actius, de compra d’unitats productives d’empreses en concurs, de concentracions, fusions o altres reestructuracions, m’hi he dedicat sempre professionalment, però només des del meu vessant d’advocat especialitzat en aquesta matèria, però no com a consultor que busca, promou i provoca operacions i ara, a través de GI X GI, és el que també vull fer. És un nou projecte que em fa molta il·lusió i al que vull dedicar-hi temps i esforç, tal com s’ha de fer perquè els projectes tirin endavant.

Jordi Bellvehí
26/03/24